Org Ganu panggil petola tu tenney..sebut betul2..ten ney..ada saddu kat tengah tu.
SAYUR TUMIS AIR PETOLA
Bahan-bahan:
- 1 biji petola}dibuang bahgian kulit yg tajam kemudian potong kecil
- 2 ulas bawang putih } diketuk
- 1 biji cili merah dihiris - boleh juga ganti dgn 1/2 sudu kecil lada hitam yg ditumbuk
- 10 ekor udang basah- boleh ganti dgn skit ikan bilis atau 1/4 kiub ayam
- 1 sudu besar minyak untuk menumis
- 2 cawan air
- garam secukup rasa
Cara membuat:
- Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan cili sehingga naik bau dan garing, kemudian masukkan air serta udang.
- Bila mendidih masukkan petola dan garam secukup rasa.
- Biarkan mendidih seketika bolehlah diangkat.Jgn lama2 nanti lembik tak sedap.
4 comments:
Akak
petola yang memggerutu yek...sorrylah kak ...kena tanya...tak pernah masak.....ulin nak cuba lah...cam sedap heheheh
akak email ulin resepi yek dalam fb ke heeheheh malu lak bila akak kata senang..nih resepi cam mok wat kan:):)
salam noor..berselera betul akak tengok apa yang ada ni..sedap..
Ulin....nanti kak ma taip resepinya kat situ, salin aje jgn malu2.
Kak Erna.....saya mmg suka lauk air macam ni..sambil makan nasi sambil hirup kuah sayur, tapi dgn syarat sayur tu mesti panas2 kan...adessss teringat lah plak.
Kak bagi sesepi sambal belacan akk tu.. Mcm sedap jer.. Hehe
Post a Comment