Ikan dan Udang Celup Tepung

Berbuka puasa dgn gorengan makanan laut celup tepung mmg sedap. Nak2 dimakan masa tgh panas2, salutan tepung masih rangup krup krap krup krap.


Adunan tepung yg digunakan serupa macam kita buat goreng pisang. Guna tepung beras, skit air kapur (utk jadi rangup), skit serbuk kunyit (utk bg warna kekuningan) , garam secukup rasa dan air secukupnya utk membancuh adunan jgn terlalu pekat dan jgn terlalu cair...boleh tengok resepi di SINI

Kerabu Daging Cincang


KERABU DAGING CINCANG

      Bahan-bahan:
  • 500 gm daging cincang
  • 2 biji limau nipis (diambil airnya jika kurang masam boleh tambah sebiji lagi)
  • 2 biji tomato (di buang biji kemudian dipotong nipis)
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 1 kuntum bunga kantan     }
  • 1 labu bawang besar         }
  • 12 tangkai cili padi           }
  • 3 tangkai cili merah          }
  • 2 batang serai                   } dihiris
  • 2 tangkai daun ketumbar }
  • garam dan gula secukup rasa


      Cara membuat: 
  1. Daging direbus sehingga empuk dan dihiris nipis-nipis.
  2. Gaulkan daging bersama bahan-bahan yang dihiris.
  3. Masukkan sos ikan, tomato, gula, garam dan air limau nipis.
  4. Gaul sebati


 

Asam Pedas Ikan Merah

  Berbuka puasa dgn lauk asam pedas mmg terangkat. Resepi asam pedas ni boleh rujuk SINI


Baby Baru - AIN NABIHAH BINTI MOHAMAD ASRI


 Assalamualaikum...

Akak dah selamat bersalin pada 26 Jun 2013 jam 4.53 pagi. Alhamdulillah semuanya selamat dan bersalin dgn mudah. Sakit pun tak lama, sampai PMC jam 3 pagi lebih, cek jalan dah buka 6 cm. Jam 4.53 pagi, puteri bongsu ku selamat dilahirkan  dgn berat 3.2kg. Lega selega2nya bila dah keluar. Hilang segala kerisauan yg selama ni melanda diri sepanjang 9 bulan kehamilan.


AIN NABIHAH BINTI MOHAMAD ASRI

 Semoga menjadi anak yg solehah !