My Friends

KLIK LA!

Monday, November 29, 2010

IKAN CELUP TEPUNG


Kak Noor pantang nampak ikan kembung segar bugar, mula lah nak kasi celup tepung. Mmg suka sgt makan ikan celup tepung, klu balik Trg mesti singgah Pantai Batu Buruk makan ikan celup tpg wpun mahal giler. Sekrng cuti sekolah, akak ada masa pagi2 pergi pasar, klu hari Jumaat kat umah akak ada pasar ala2 pasar tani...ikan2 nya perghhh tak usah cakap mmg fresh sungguh, harga berpatutan pulak tu. Tapi bila sek buka, akak akan miss pasar ni...uwaaaa.

Ikan celup tepung ni, tepung nya kena rangup baru best. Yg penting kena masukkan skit air kapur, baru lah kerak2 nya rangup krup krap krup krap gitu. Ok jom semak resepi.

IKAN CELUP TEPUNG

Bahan-bahan:

Ikan kembung segar
Tepung beras
Air kapur sket
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Serbuk kunyit sket
Minyak utk menggoreng

Cara membuat:

Bersihkan ikan. Toskan.
Bancuh tepung beras bersama bahan2 lain sehingga sekata.
Pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
Celup ikan dlm bancuhan tepung beras td, goreng dlm minyak yg panas.
Hidang panas2 bersama sos cili.

8 comments:

MamaFaMi said...

Salam Noor!!!

Excitednya bila tengok nama Noor Masri terpampang kat kotak komen mama. Happynya. Lama tak dengar khabar Noor semenjak dua menjak balik Malaysia ni kan. Harap Noor sekeluarga sihat-sihat aje hendaknya...

Bak meh sepiring ikan celup tepung ni. Nak buat sendiri, tak kuasa...

NoorMasri said...

Salam Mama, terimakasih krn sudi singgah dapur sy ni. Jemputla masuk...makan la ikan tu jgn malu2 hehehe
Saya selalu sekodeng dapur mama, tapi segan nak masuk...takut mama dah tak kenal kita..hehehe. La ni cuti sek, byk la masa nak bertenet..

Ayu said...

salam kak Noor,
thanks sudi keblog saya yang tak seberapa tu ya..rasa2nya saya pernah dengar nama akak ni ..
adakah akak ni penyumbang recipe kek chocolate moist yang ada diblog diana?..kalau ya, nak ucapkan berbanyak2 terimakasih kerana kek tulah yang pertama kita buat bila mula2 baking dulu dan ternyata very sedappp!!..

NoorMasri said...

Salam Ayu....

Kak Noor jln2 cuci mata..singgah dapur Ayu, bukan main kek nya sume jelita, nak2 kek sarang lebah tu...terbeliak biji mata akak..sbb kek tu cantekkkkkkk sgt.

Eena said...

assalammualaikum kak noor,

still ingat eena tak? kak noor kat area mane pasar tani pagi jumaat ni?

NoorMasri said...

wslm eena....sronoknya jumpa balik eena. ingat sgt2. bila lalu SB mesti ingat eena. akak kat seksyen U10.

Eena said...

ye keee....ishhh teringat kat k.noor sgt2. cam mane kite nak sembang2 ni ekhhh...

NoorMasri said...
This comment has been removed by the author.