Cinnamon Rolls with Cream Cheese Frosting


Hari ni buat pertama kali cuba buat Cinnamon Roll ala2 Cinnabon..pagi2 lagi dah bekerja Kenwood ku. Resepi dari AllRecipes.com, tqvm tapi kak Noor ubahsuai skit resepi mengikut citarasa sendiri. Nasib baik hasilnya sgt memuaskan. Harum semerbak satu rumah dgn bau cinnamon. Mesti jiran belakang rumah pun tumpang bau sama....



Masih dalam loyang, suam2 lagi...gambar kurang menarik, agaknya kurang pencahayaan...


Dalam proses mengembang..


Cinnamon Rolls

Bahan:

Doh:
100 ml air
200 ml susu segar
55 g mentega
48 g tepung superfine
1 biji telur
10 g gula
3 g garam
550 g tepung high protein
7 g yis segera
1 sudu kecil esen vanilla

Inti:
55 g mentega
125 g gula perang
9 g serbuk kulit kayu manis (cinnamon)

Topping:

112 g cream cheese - dibiar pada suhu bilik
55 g mentega
80 g gula icing
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar susu segar

Cara membuatnya:

Masukkan semua bahan doh, uli sehingga licin.

Perap selama 1 jam sehingga doh naik sekali ganda

Tumbuk dan canai menjadi segiempat berukuran 17x10 in. Sapu mentega atasnya kemudian tabur dgn campuran gula perang dan cinnamon. Kemudian gulung memanjang dan potong menjadi 16 ketul berukuran 1 in setiap satunya.

Susun dlm loyang dan biarkan naik sekali ganda atau selama 45 min. Sementara itu buat topping dgn mencampurkan semua nya dan kacau sebati.

Bakar roti pd suhu 170C selama 15-20 min. Apabila masak, dan ketika masih suam sapukan topping atasnya.Sedia utk dimakan.

No comments: