Cheesy Sausage Rolls


beratur dlm pinggan..


Proses mengembang


Proses membakar



Sejak cuti sekolah ni, anak2 kat rumah..kejap2 nak makan. Mengenangkan Kenwood ku dah lama tak bekerja setelah sekian lamanya takut lak nanti lama tak pakai mesin tu merajuk terus. Jadi apa lagi, projek meroti la..buat Cheesy Sausage Roll untuk minum petang dan sarapan esoknya sekali.

Doh roti ni akak guna resepi Chanel2004, Soft Butter Bun tapi diubah suai sikit jd Cheesy Sausage Roll

Bahan-bahan:

250g tepung high protein
50g tepung superfine
30g gula castor
1 tsp garam
2-1/2 sudu besar susu tepung
1-1/2 sudu kecil yis segera
1 biji telur
30g mentega, pd suhu bilik
140 ml air
sosej secukupnya
Keju cheddar yg telah diparut secukupnya

Utk Sapuan:

1 biji telur + 1 sudu besar susu - campur
sket mentega

Cara membuat:

Campurkan semua bahan kecuali mentega dan uli sehingga membentuk doh. Masukkan mentega dan uli lagi sehingga licin dan elastik. Perap doh selama 1 jam atau sekali ganda.
Tumbuk doh dan bahagikan kepada 55g setiap satu bahagian.
Ambil satu bahagian doh, gentel memanjang dan gulung pd sosej yg telah direbus.
Susun di dalam loyang yg dilenser skit mentega.
Biarkan naik 2 kali ganda, sapu atasnya dgn campuran telur dan susu kemudian taburkan atasnya dgn keju cheddar.
Bakar pd suhu 170C selama 20 min. Bila masak sapu dgn sket mentega.


No comments: