Biskut Badam Chef Hanieliza

Biskut yg mengandungi kekacang, adalah kegemaran akak. Tak kiralah kacang apa, semuanya akak suka, Setiap tahun pasti biskut badam tak kan ketinggalan dari senarai akak. Cmia kali ni akak menggunakan resepi Kak Liza utk membuat biskut badam ni, akak suka mencuba resepi yg belum pernah dicuba.
Terima kasih kak Liza, resepi akak mmg sedap dan rangup.

BISKUT BADAM [ Chef Hanieliza]

Bahan-bahan:

120gm butter
80 gm gula (akak guna 65g aje)
1 biji kuning telur
1 s/t vanilla
60 gm badam kisar
180gm tepung gandum (akak guna tepung rose merah)

badam flake
kuning telur untuk sapuan

Cara membuat:

1. Gaulkan butter dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan badam dan tepung gandum dan gaulkan lagi.
4. Canai dan ratakan adunan.
5. Tekan dengan sebarang acuan dan letakkan badam flake dan sapukan kuning telur atasnya.
6. bakar dalam suhu 180'C selama 15 minit atau masak.
7. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara

No comments: