Bijirin Coklat Kekacang


Cookies raya yang paling digemari kanak2, nak membuatnya pun senang. Gaul2, masuk dlm paper cup, biarkan keras dah siap !  Pernah buat sebelum ni, boleh lihat SINI. Kali ni akak guna coklat kompaun bukan coklat masakan. Dan dah tentulah menggunakan coklat kompaun jauh lebih sedap dari menggunakan coklat masakan.


Bijirin Coklat Kekacang
Bahan-bahan:

Cornflakes
Bertih beras coklat (cocoa krispies)
1 kg coklat kompaun
1  sudu besar cocoa butter
250g badam hiris - dipanggang/bakar hingga rangup

sedikit coklat putih - hiasan
coklat rice - hiasan

Cara membuat:

Cairkan coklat secara double boiler hingga cair, kemudian masukkan cocoa butter.
Kacau sebati.
Masukkan cornflakes, bertih beras dan badam, gaul sekata
Sudukan kedlm cawan kertas. Taburkan coklat rice atasnya.
Lorekkan dgn coklat putih yg dicairkan secara double boiler.
Apabila dah keras, simpan dlm bekas kedap udara

2 comments:

wARa aINAa said...

Assalamualaikum, kak.. nk tnye.. bertih beras tu xperlu dibakar dahulu ke utk garingkan?? Or just trus guna je yg da dibeli drpd bakery??

NoorMasri said...

wslm....tak perlu sbb bertih tu mmg dah rangup. campur je terus