KETAM MASAK CILI

 Ketam masak cili yang dimasak beberapa hari yang lalu.


KETAM MASAK CILI

Bahan-bahan:
  • 1 kg ketam
  • 6 ulas bawang merah }
  • 1 ulas bwng putih }
  • 20 tangkai cili kering - tambah lg jika suka pedas }dikisar
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • gula melaka dan garam secukup rasa
  • minyak masak secukupnya utk menumis
Cara membuat:
  • Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak dgn api yg perlahan
  • Masukkan gula melaka, sos tomato dan sos cili, kacau sehingga naik minyak
  • Masukkan ketam dan garam, kemudian tutupkan kuali
  • Masukkan sedikit air jika perlu
  • Kacau supaya ketam masak rata, kuah dah agak pekat bolehlah diangkat


Enak dimakan bersama nasi panas2. Nyummy !!

No comments: