Ketam masak cili yang dimasak beberapa hari yang lalu.
KETAM MASAK CILI
Bahan-bahan:
- 1 kg ketam
- 6 ulas bawang merah }
- 1 ulas bwng putih }
- 20 tangkai cili kering - tambah lg jika suka pedas }dikisar
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- gula melaka dan garam secukup rasa
- minyak masak secukupnya utk menumis
- Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak dgn api yg perlahan
- Masukkan gula melaka, sos tomato dan sos cili, kacau sehingga naik minyak
- Masukkan ketam dan garam, kemudian tutupkan kuali
- Masukkan sedikit air jika perlu
- Kacau supaya ketam masak rata, kuah dah agak pekat bolehlah diangkat
Enak dimakan bersama nasi panas2. Nyummy !!
No comments:
Post a Comment