LAKSA UTARA



 Menu tengahari ni, laksa utara. Sesekali tukar nasi kpd laksa ok juga kan. Lagi pun suami org utara, mmg kegemaran dia lah. 



LAKSA UTARA

Bahan-bahan:
  • 1 bungkus laksa kering } direbus hingga lembut
  • 1kg ikan selayang
  • 2 kuntum bunga kantan } belah 4
  • 6-8 keping asam keping }boleh tambah/kurang ikut kesuaian
  • sedikit daun kesum
  • 1 batang serai diketuk
  • garam secukup rasa
Bahan kisar:
  • 10 ulas bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 10 tangkai cili kering } boleh tambah jika nak pedas
  •  2 ulas bawang putih
  • 1 inci belacan                                                                                    
Bahan Hiasan:                                                                        
  • daun salad (dihiris halus)
  • 1/2 btg timun (dipotong halus)
  • 4 tangkai cili merah (dihiris)
  • 2 labu bawang besar (dimayang)
  • 1/2 biji nenas (dihiris halus)
  • beberapa tangkai daun pudina jika suka
  • petis udang jika suka 
Cara membuat:
  • Masukkan air & ikan ke dlm periuk. Bila mendidih, perlahankan api biarkan mereneh selama 10 minit
  • Tutup api, keluarkan ikan dan simpan air rebusan ikan tadi.
  • Asingkan tulang/kepala dgn isi ikan dan hancurkan/blend isi ikan tersebut menggunakan air rebusan tadi.
  • Masukkan ke dalam periuk air secukupnya, isi ikan, bahan kisar, asam keping, bunga kantan, daun kesum, serai dan garam secukup rasa, biarkan sehingga mendidih/sehingga masak.
  • Utk menghidangkan letakkan laksa di dlm mangkuk diikuti dgn bahan hiasan/ulaman dan tuangkan kuah diatasnya.
  • Hidang panas-panas.
 
 
 

2 comments:

Bearcat said...

Saya suka masukkan nenas yg dikisar ke dalam penyediaan kuah utk dapatkan rasa yg manis dan masam.