KARIPAP RANGUP- INTI KARI AYAM & KENTANG


Karipan inti kari ayam dgn kentang yg dibuat hari ni. Cuti sekolah ni boleh lah buat karipap utk dibekukan. Nanti nak mkn karipap, senang tinggal nak goreng je. Buat 1 kg tepung gandum dptlah 75 biji karipap. Boleh buat stok beberapa hari. Resepi asal boleh rujuk SINI.


  Menghasilkan 70-75 biji karipap bersaiz di atas
 

Bahan-bahan:
                                                                                                                                         
1 kg tepung gandum
1 cawan minyak masak
1 cawan majerin
1 cawan air  sejuk dari petiais}  lebih kurang 
2 sudu kfc garam masukkan ke dalam air

Cara membuat kulit karipap:

Panaskan minyak dan majerin kemudian curahkan ke dalam tepung. Gaul sehingga rata. Kemudian masukkan air dan uli sehingga menjadi doh.
Simpan doh di dalam petiais sekurang2nya 1 jam.
Siap utk digunakan.
Tips: Goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup


Resepi Inti: Kari Ayam & Kentang
Bahan-bahan:                                                                                                                                                 

1 keping dada ayam dicincang
4 ulas bawang merah } dikisar
1 cm halia } dikisar
2 ulas bawang putih } dikisar
2 labu bawang besar Holland} dipotong dadu
5 biji ubi kentang } dipotong dadu
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
1 tangkai daun kari

Cara membuat inti:

Terlebih dahulu rebuskan kentang yg telah dipotong didalam air mendidih sehingga hampir (3 suku ) masak/empuk. Kemudian toskan kentang tersebut.
Rempah kari dan rempah kurma dicampurkan dengan sedikit air panas supaya jadi pes.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yg di kisar sehingga wangi dan agak garing
Kemudian masukkan pes rempah dan daun kari.
Tumis lagi sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan isi ayam, kacau sehingga ayam masak.
Masukkan bawang besar, ubi kentang, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sekejap sehingga kentang empuk dan intinya menjadi agak kering.
Angkat dan sejukkan.

1 comment:

Unknown said...

Anybody playing Clash of Clans? This is really amazing! Visit http://myclashgems.com It really works! (i54XH)