LALA GORENG CILI BERSERAI
Bahan-bahan:
2 kg lala
Apabila naik bau masukkan sos tiram dan lala.
Tutup kuali seketika sehingga semua lala terbuka.
Angkat tutup kuali, kacau sekata rasakan garam secukupnya.
Tutup api, taburkan daun ketumbar dan perahan air limau nipis.
Sedia dihidangkan panas2.
2 kg lala
4 tangkai cili merah - ditumbuk kasar
sedikit cili padi - ditumbuk kasar
1 labu bawang besar - ditumbuk kasar
4 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
3 batang serai - diketuk
2 sudu besar sos tiram
1 tangkai daun ketumbar - dihiris
1 biji limau nipis
1 tangkai daun ketumbar - dihiris
1 biji limau nipis
garam secukup rasa
minyak utk menumis
minyak utk menumis
Cara membuat:
Lala dicuci hingga bersih.
Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan tumbuk serta serai.Lala dicuci hingga bersih.
Apabila naik bau masukkan sos tiram dan lala.
Tutup kuali seketika sehingga semua lala terbuka.
Angkat tutup kuali, kacau sekata rasakan garam secukupnya.
Tutup api, taburkan daun ketumbar dan perahan air limau nipis.
Sedia dihidangkan panas2.
6 comments:
aromanya sampai ke tempat kami.... lapar ni..datang nak makan tengahari lauk lala goreng berserai... sedapnya!
sedapnya
mcm terbau saje kat hidung nih..sedapnya..peberet saya jugak nih..biasanya tumis bodoh2 jek..mcm goreng kunyit gitu,then ketuk2 serai..suka buat pedas2,letak cili api lebih sikit..nyum..nyum...
mmg sedap ni Amie....
Sally...nak bg rasa jauh sgt..hehe
Chome, lala ni masak apa2 pun sedap kan...lalalalalala
Post a Comment