Bingka Roti Kukus Pandan
Bahan-Bahan
- 8-10 keping roti putih
- 400 ml santan - akak guna santan segar dari 1/2 biji kelapa
- 1 cawan gula (akak 1/2 cawan je)
- 4 biji telor - ( buang tali pusatnya)
- 1 sudu teh garam halus
- 1/2 sudu teh pes pandan - akak guna pewarna hijau pandan
- 3 helai daun pandan - disimpul (akak mesin dgn santan kemudian tapiskan)
- Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telor, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
- Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.
- Pindahkan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam loyang bulat 8 inci (sapu dulu loyang dengan sedikit mentega). Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang.
- Letakkan daun pandan yang telah disimpulkan di atas permukaan roti tadi.
- Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 - 20 minit. (balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka).
- Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment