Spaghetti Oleo-Oleo


Dah lama tak masak spaghetti, asyik2 goreng mihun je sesekali tukar selera pula, Kali ni akak guna spaghetti angle hair...sekali tgk macam bihun kan..cuma ianya kasar sikit.

 
Spaghetti Oleo-Oleo
Bahan-bahan:

1 paket angle hair spaghetti
sedikit minyak jagung
3 liter air
3 sudu makan minyak zaitun
10 ekor udang harimau-dibuang kulit
5 ekor sotong -dipotong kecil
sedikit kepah - akak tak masukkan ni (tak jumpa org jual yg fresh)
3 sudu makan bawang putih -dicincang halus
2 ulas bawang merah- dicincang halus
1 sudu makan lada hitam kisar
8 biji cili api - dipotong kecil (jika suka pedas)
1 pokok brokoli -dipotong kecil kemudia dicelur 1 minit dlm air mendidih
1 biji cili capsicum merah -dipotong dadu
1 biji air perahan limau nipis
1 sudu kecil serbuk perisa ayam
daun parsley kering
garam secukup rasa
1/2 sudu makan gula

Cara membuat:

Masak air sehingga mendidih kemudian masukkan sedikit garam dan sedikit minyak jagung.
Masukkan spaghetti dan rebus selama 5-8 minit hingga empuk dan masak.
Setelah masak, tuangkan ke dalam tapisan kemudian rendam ke dalam air batu yg sejuk. Kemudian toskan dan gaul dgn sedikit minyak jagung.
Untuk menggoreng, panaskan kuali, masukkan minyak zaitun, bawang putih, bawang merah, cili padi dan kacau sehingga naik bau.
Kemudian masukkan seafood dan kacau rata selama 2 minit.
Kemudian masukkan spaghetti, serbuk ayam, gula, lada hitam, brokoli, capsicum dan daun parsley.
Akhir sekali masukkan perahan limau nipis.
Gaul sekata, boleh lah diangkat.

No comments: