Biasanya nasi ni dihidangkan bersama sebtg cili hijau diletak atas nasi....buat ulam bersama salad timun dan tomato....sedappppppp sbb cili hijau tu pedas giler hehehe. Disamping itu disertakan kuah sup berempah tapi akak kurang suka kuah tu...rasa cam kuah rebusan ayam dan diletak rempah2 serbuk spt dibwh.
Daun ketumbar tu....tanam sendiri tau...fresh dr kebunku.
Nasi Arab ni menjadi kegemaran akak sekeluarga setelah mencuba makan Nasi Mandi, Laham Kabshah, Ayam Kabshah dan Ayam Mandi di D'Arab Cafe...perghhhhh...sedapnya menjilat jari.....sampai teringat2...sejak itu akak teringin nak buat sendiri maklumlah makan disana agak mahal sekali sekala boleh la kan....dan setelah membuat beberapa rujukan di sini, di sini dan di sini...dan kebetulan apabila akak beli Majalah Rasa edisi Julai..tiba2 ada plak resepi Nasi, Ayam dan Kambing Mandi dlm tu oleh chef dari restoran Zam Zam, Arabic Food jadi akak gabungkan/olahkan resepi2 tersebut maka terhasilah spt gambar diatas...dan rasanya mmg memberangsangkan....boleh buat lagi dan lagi.
Nasi Arab @ Nasi Mandhi
Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi
5 cawan air rebusan/stok ayam - atau kuantiti mengikut kesesuaian beras
garam jika perlu sbb stok/rebusan ayam dah letak garam
1/2 s/b lada hitam biji
sedikit zaffran -akak guna pewarna kuning @kunyit
2 helai daun pandan -disimpul (resepi asal x de)
sedikit daun ketumbar -dihiris (resepi asal x de)
Bahan utk menumis:
2 sudu besar minyak sapi
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1/2 in halia ]
3 ulas bawang merah] dimayang halus
1 ulas bawang putih]
Cara membuat:
Beras dicuci kemudian ditoskan
Panaskan minyak sapi dlm periuk. Masukkan bahan tumis
Goreng hingga naik bau/kekuningan
Masukkan beras dan daun pandan, kacau sekata
Masukkan stok ayam dan lada hitam.
Tanak hingga kering, kemudian masukkan pewarna kuning dan daun ketumbar. Biarkan seketika
Kemudian gemburkan nasi guna garpu
Sedia dihidangkan bersama lauk pauk
Ayam Mandhi
1 ekor ayam saiz sederhana- dipotong 2
1 inci halia - diketuk
garam secukup rasa
air secukupnya (dlm 7 cawan)
Bahan A:
1 sudu teh zaffran - akak ganti dgn skit serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk jintan manis
skit garam
Cara membuat:
Rebus ayam selama 45 minit bersama halia dan garam.
Angkat dan toskan. Simpan air rebusan utk masak nasi.
Lumurkan ayam dgn bahan A. Perap seketika
Selepas itu ayam dibakar selama 1 jam dlm oven pd suhu 200 C
Salata Hara @ Tomato Salsa
Bahan-bahan:
Buah tomato
daun ketumbar
cili padi
garam secukup rasa
jus lemon - akak guna cuka aje sodap jugak
sket bwng besar diptong dadu halus2
Cara membuat:
Mesin tomato, daun ketumbar, garam dan cili padi tanpa mengunakan air. Kisar kasar aje. Kemudian campurkan bwg dadu dan jus lemon/cuka.
22 comments:
Assalamualaikum akak..
nak tumpang makan kat umah akak ler kalau mcm nie... sedaaapnya tgk nasi ala arab tu akak...
wslm...meh lah Diana......akak tunggu ni...hehe
Assalamualaikum Noor,
salam kenal,
sedapnya nasi arab tu...siap dengan ketumbar hasil tanaman sendiri, mesti puas hati ...
assalam noor..suka pulak tengoknya..nasi arab memang sedapkan..noor tak mau kongsi resepi ke..he he
nasi arab ni teringin nak cuba buat sendiri..takde resepi ke noor?
lagi elok kalau kita dapat beras basmathi yang panjang2 gred 1 tu kan?
Amie.....salam kenal....anak dan suami akak mmg suka makan daun ketumbar....sbb tu akak tanam sendiri bila nak guna, gunting aje dr pasu...hehehehe
Acik Erna, nanti akak kongsi....nak menaip tu ambil masa skit la..
K Nym, ada akan menyusul......kalau buat guna beras basmathi gred 1 lah baru puas hati....
Salam...lama jugak tak makan dan masak nasi arab ni... mesti nk pekena sblm ramadhan ni....
Mari makan nasi arab,pastu kita sama-sama cakap arab....
Assalammualaikum k.Noor , sedapnya set nasi mandhi tu....pernah buat tp resepi lain..nanti boleh cuba resepi k.Noor pula.
slm kak noor....jrg terserempak ngan akak, akak jarang2 kuar erk..( alam maya )wahhhh...sedapnyer nasi tu
Noor, mama pernah makan nasi dan ayam mandhi ni kat Restoran Saba kat Cyberjaya. Sedap you... tapi kusmangat banyak. Boleh tersandar lepas makan! Hehehe...
slm...selian dr menumis guna minyak sapi...gunakan mimyak zaitun..buat nasi jadi lembut lembut n gebu
salam... terima kasih atas perkongsian resepi.. mmg best nasi mandhi nieh.. zana nak copy resepi nieh yer.. ty..
terima kasih sbb bagi kongsi resepi ni..saya dah cuba..sedap, ada rasa mcm nasi arab kat restoran saba tu...
dah try......sedap sangat..thanks a lot....
salam kak, sdapnya.. tgh mencari resepi yang mudah utk ns arab. bleh cuba ni.. ^^
salam ziarah.. Nak try resepi nie.. Nampak menarik :)
Salam, Teringin saya tengok resepi nasi arab ni, mintak izin kongsi bersama ye.. terima kasih
wah ..saya jengah2 blogger yang pandai masak nasi arab ni memang hebat2..saya tak cukup hebat .saya masak jugak tapi tak la mampu nak masak cam resepi ni , tapi saya pki pes segera nasi arab jenama al-bayt..seng siap ngan beras basmathy dan rempah sekali, alhamdullilah suami suka itu yang penting... jemput singgah http://dalilayusof.blogspot.com/2014/06/mudahnya-memasak-nasi-arab-hanya-di.html
salam....nak nyelit jap,nasi arab ni kalo nak sedap lagi saya cadangkan pakai basmati pusa 1121 cream,market kat luar harga RM13.50 per kg,tapi saya bekalkan anda basmati jenis pusa 1121 ni hanya RM9.50...hubungi saya untuk dapatkan beras basmati pusa 1121 cream dgn harga yang lebih murah dari pasaran di talian 012-9727136 (hafiz)....tiada min order,sekilo pun saya hantar sampai depan umah...selamat mencuba... :)
Post a Comment