Apa2 pun mmg sedap lah coklat jenama ni (boleh kasi 5 bintang ), rasanya spt coklat komersil yg kat supermarket. Lepas ni kalau terasa nak makan coklat, buat sendiri aje hehehe..
Akak buat 3 jenis, 1) tanpa sebarang inti 2) Berinti kacang badam 3) Berperisa capuccino
Coklat yg bentuk cengkerang tu, akak letak badam cincang, sedapnya bila makan terasa krup krap kacang didlm....abis lah akak...bertambah lah 'kg' ku hehee
Manakala yg tampuk putih kelabu tu, perisa capuccino...dimana akak cairkan coklat putih tambah perasa capuccino...perghhhh sedap.
1 kg coklat compund menghasilkan 100+ biji jugak lah coklat2 spt saiz di atas. Lepas ni nak gi cari lagi coklat compound, nak buat inti2 lain plak....coklat oren ke apa....dan nak beli mould lagi...sbb 2 mould cam lambat sgt lah pulak.
Ada satu lagi, akak kena cari kat kedai bakery....bahan pengilat sbb menurut husben akak, coklat yg dibuat kat kilang ditambah bahan pengilat, sbb tu coklat2 komersil tu cantik shiny je kan...tapi utk makan sendiri ni tak yah shiny pun tak pe kan, janji sedap...hehehe
HOMEMADE CHOCOLATE
Bahan-bahan:1 kg coklat compound -samada dark chocolate atau milk chocolate
bahan pengilat coklat - ni akak tak letak
Inti: Coklat ganache, kismis, kekacang yg digemari (mesti dipanggang/bakar dahulu)
Coklat putih - jika inginkan coklat yg berwarna
Bahan perisa- samada strawbery, cappucino dll
Cara membuat:
Panaskan air secara double boiler. Letakkan bekas besar di atas periuk air tadi.
Dalam bekas besar tadi masukkan coklat compound yg dicincang/patah2kan. (pastikan bekas besar tersebut bebas dr air)
Panaskan air sehingga coklat cair.
Apabila cair sudukan coklat tadi ke dalam mould yg digemari. Masukkan separuh dulu, lenggang2kan mould supaya coklat tadi meliputi keliling mould. Biarkan coklat keras sedikit.
Kemudian masukkan inti yg digemari (samada coklat ganache, kismis, badam yg telah dipanggang dulu dll)
Sudukan lagi coklat sehingga memenuhi mould tadi.
Sejukkan dlm petiais (kalau nak cepat letak kat tempat beku selama 2-3 min)
Apabila sejuk keluarkan dr mould, sedia utk dinikmati.
Corak atas coklat boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti masing2..
22 comments:
Assalam noor..baru acik gtau camana rupa coklat compound..teringin jugak nak buat coklat sendiri..caranya ada tertulis kat balutan coklat compound tu ke noor.
Assalamualaikum kak noor bestnya saya cari coklat compaund tu tak ada kat penang ni hehehe cari pun 1 kedai aje
wahh..rajinnyer kak noor buat homemade cokelat...kt japan ni kalau nk dekat valentine, byk la jual mould cokelat ni
nak coklat 1 hinggit...heee
Assalam kak,tinginnyer nak wat ceklat sendri,dah akak kata sedap nak jugalah try wat nanti..Akak resepi coklat xde ke,leh bagi resepi x kak,Nanti nak cari coklat kompaun jnma ni dlu..
wslm erna,cara akak dah tulis tu
Chik Mimi, ada dijual kat kedai bakery...cer cari betul2 heheh
Ida, saja nak mencuba perkara baru...cam best je bila lihat coklat yg dah keras ikut btk mould tu....cam cantik je hehe
Gee...boleh 1 hinggit 2 biji..
zaliedana....cuba lah....!
wahhh
nih lih mintak as souvenir ni kak ma....hehehhe bawa balik usa hehehehhe
Aslmkum k.Noor.menarik coklat pelbagai inti yg k.Noor buat.
coklat beryls ni sy selalu guna utk coating biskut raya sbb elok jadinya tak meragam mcm sesetgh coklat bila dicairkan.
Ulin , boleh aje.....bereh !
wslm Mamasya, mmg sedap coklat ni kan.
salam kak.bakery diklang..dekat mana ye? apa name bakery tu?
kedai 2ply dekat pasar besar klang
Mne nk dpt kn coklat berly's ni..xde ke stokis2 yg jual..sy dari tmn medan petaling jaya...ssh sngat nk jmpe coklat ni...
Mne nk dpt kn coklat berly's ni..xde ke stokis2 yg jual..sy dari tmn medan petaling jaya...ssh sngat nk jmpe coklat ni...
Haah la... Mmg susah nk jumpa coklat beryls nih kt kedai/pasaraya...penah jumpa tp white pulak huhu
Bahan perisa tu letak atas coklat yang telah sejuk ke Kak?
Bagaimana nak simpan coklat ni..simpan dlm peti ais ok ke??
Post a Comment