MEE KARI SPECIAL
Bahan-bahan:
- 1 kg mee kuning } dicelur
- 1/2 ekor ayam } dipotong kecil
- 5-6 sudu besar minyak utk menumis
- 5 sudu besar serbuk kari ayam Babas } campurkan dgn sedikit air panas jadikan pes
- 2 sudu besar serbuk cili atau cili kisar pun boleh - nak pedas tambah lagi
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1.5 - 2 liter santan
- 100 g bebola ikan } dibelah dua
- 2 keping kek ikan }dihiris
- 5 keping tauhu kering } dihiris
- 200 g isi kerang yg telah direbus
- 2 keping asam keping
- garam secukup rasa
Bahan tumis:
- 2 batang serai } diketuk
- 5 ulas bawang merah } dimayang
- 1 ulas bawang putih } dimayang
- 2 cm kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
Bahan kisar:
- 2.5 cm halia
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
Bahan hiasan:
- 3 batang sawi } dipotong kecil dan dicelur 1-2 min
- 100 g taugeh - buang ekor } lebih enak tanpa celur
- 4 tangkai cili merah} dihiris
- 4 tangkai cili hijau } dihiris
- 1 tangkai daun bawang } dihiris
- 100 g bawang goreng
- 5 biji limau kasturi } belah dua
Cara membuat:
- Panaskan minyak.
- Masukkan bahan tumis dan goreng hingga garing/wangi
- Masukkan bahan kisar, pes kari, serbuk cili dan serbuk kunyit
- Kacau sehingga sebati dan pecah minyak (dgn api yg perlahan) - pastikan sampai pecah minyak dan garing baru sedap
- Kemudian masukkan santan, ayam dan asam keping
- Bila ayam empuk dan pecah minyak, masukkan bebola ikan, kek ikan, tauhu kering, isi kerang dan garam secukup rasa.
- Biarkan mendidih seketika boleh lah diangkat.
- Bubuh mee ke dalam mangkuk, tuangkan kuah ke atasnya diikuti bahan-bahan hiasan.
No comments:
Post a Comment