Salam Maal Hijrah buat semua, semoga hari ni dan seterusnya lebih baik dari semalam...
Hari ni masak gulai kunyit kuas (singkatan utk lengkuas) ikan tongkol @ aye. Kalau beli nasi berlauk Kelantan mesti gandingan lauk ni bersama sambal belacan. Sedap !
Gulai Kunyit Kuas Ikan Tongkol dgn Timun
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan tongkol saiz sederhaha
- 1 biji kelapa
- garam secukup rasa
- 1 btg timun - potong kecil
- 3-4 tangkai cili hidup }
- 4 biji cili api }
- 5 ulas bawang merah }
- 2 ulas bawang putih } dikisar
- 2 hiris halia }
- sket kunyit hidup }
- 2 hiris lengkuas }
- 1 keping asam keping
Cara membuat:
- Bersihkan ikan. Di dalam periuk masukkan kesemua bahan-bahan di atas kecuali timun, biarkan ianya mendidih.
- Biarkan ikan betul-betul masak baru masukkan timun
- Kacau 2 minit bolehlah dihidangkan. Jgn lama2 nanti timun lembik tak sedap.
No comments:
Post a Comment