Salam semua.....
Menu hari ni, ketupat sotong Trg. Dah lama tak buat ketupat sotong, payah nak jumpa sotong besar. Kalau sotong trsbt ada telur lg sedap.
Bahan-bahan:
jika malas nak rendam beras pulut boleh buat camni:
1 cawan beras + 1/2 cawan santan pekat + secubit garam -- > masak atas dapur hingga santan kering (pulut akan jd separuh masak) pastu sumbatkan dlm badan sotong sehingga 3/4 badan sotong baru rebus dgn santan cair..dan step berikutnya serupa spt diatas
* Jika inginkan lebih kuah, boleh tambahkan kuantiti santan..
- 12 ekor sotong besar (yg ada telur lagi sedap)
- 1 cawan beras pulut yg sudah dibasuh bersih
- 1 sudu kecil halba
- 2 cm halia } dimayang halus
- 4 ulas bawang merah } dimayang
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 1 1/2 cawan santan cair
- garam secukup rasa
- secubit gula jika suka
- 12 btg lidi sepanjang 2 cm
- Beras pulut direndam dlm santan pekat dgn sket garam sekurang-kurangnya 3 jam
- Kemudian masukkan beras kedlm sotong sehingga hampir 1/2 badan sotong
- Semat dgn lidi supaya beras tak keluar
- Selepas tu masukkan santan cair dan sotong
- Rebus hingga sotong hampir masak
- Kemudian masukkan lebihan santan pekat, halia, bawang merah dan halba ,garam dan sket gula
- Renehkan sehingga kuah agak pekat boleh lah diangkat.
- Sedap diratah begitu saja..nyummy.
jika malas nak rendam beras pulut boleh buat camni:
1 cawan beras + 1/2 cawan santan pekat + secubit garam -- > masak atas dapur hingga santan kering (pulut akan jd separuh masak) pastu sumbatkan dlm badan sotong sehingga 3/4 badan sotong baru rebus dgn santan cair..dan step berikutnya serupa spt diatas
* Jika inginkan lebih kuah, boleh tambahkan kuantiti santan..
3 comments:
adussss...terliur dibuatnya huhuhuhuh
kene jengah pasar paka cari sotong.kot2 ada ler..Almaklum ni dah musim hujan..nelayan tak ke laut sangat..heheh
Ulin.....sana mudah dpt sotong tak?
Ct...cari jgn tak cari hehehe
Post a Comment