KARI AYAM

Hari ni masak kari ayam....dah byk hari asyik masak ikan je..anak2 pun dah bising. Biasalah bila lauk ayam laku je nasi...kalau tak, selalu tak abis.
KARI AYAM



Bahan-bahan:
  • 1 ekor ayam
  • 3 biji ubi kentang }dipotong 2 jika besar potong 4
  • 2 cm halia } dikisar
  • 8 ulas bawang merah } dikisar
  • 2 ulas bawang putih } dikisar
  • 1 ulas bawang merah }dimayang
  • 4 cm kulit kayu manis,
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 paket serbuk kari } dicampur sedikit air panas supaya menjadi pes
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 1 tangkai daun kari
  • 4 cawan santan
  • minyak masak untuk menumis
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:


  • Ayam di cuci dan ditoskan.Panaskan minyak di dalam periuk.
  • Tumiskan kulit kayu manis, bawang merah yg dimayang, buah pelaga, cengkih ,bunga lawang dan daun kari. Goreng hingga wangi.
  • Masukkan bahan-bahan kisar dan rempah kari. Tumis hingga naik minyak.
  • Masukkan ayam, air asam jawa, garam dan secubit gula.
  • Renehkan sehingga ayam separuh masak, baru masukkan santan dan ubi kentang.
  • Didihkan perlahan-lahan sehingga ayam dan kentang menjadi empuk Masak sehingga kepekatan yg dikehendaki.
  • Rasakan garam secukupnya.
  • No comments: