Kek Lapis Cheese Prune

Hari ni terlebih rajin, sebenarnya dah lama menyimpan hasrat utk buat kek lapis ni sejak makan kat sekolah beberapa bulan yg lepas. Kawan akak tu siap print resepi bg akak suruh try, resepi tu rupanya dia amik dr MyR sumbangan zhiela-85. So tadi akak kuat kan semangat utk buat kek ni. Cuma akak tambah prune dlm kek tu, kisahnya nak buat satu warna coklat satu lg warna asal. Bila dah siap bancuh adunan nak bubuh coklat emulco...sekali buka bekas coklat emulco tengok2 emulco ku dah keras kejung dgn kata lain kering uwaaaaaaaa...sadisnya...pastu akak kalerkan lah ijo..pastu terfikir ada prune dlm almari...apa lagi bubuh prune lah pulak..Tapi leceh buh prune, bila nak potong kena sopan santun betul kalu idak abis rosak permukaan kek hehehe

Kek lapis ni ada lah kek lapis ke 4 akak buat...3 kek buat masa kat UK dulu2 ..maknanya dah lama akak tak belajar melapis. Belum puas hati lagi dgn hasil tangan akak dr segi penampilan kek..alunan lapisan macam OMBAK MUSIM TENGKUJUH dah lah lapisannya tebal giler...hahaha...tu la bahana buat kerja nak cepat je...lepas setiap lapisan masak patutnya kena tekan permukaan biar sekata..tapi akak skip yg tuh..next time akak kena buat dgn teliti betul2...tak pe cheese ada lg seketul...habiskan kek ni dulu..Tapi apa2 pun apa ada pd rupa, rasanya tetap sama hehehee......ayat nak sedapkan hati..
Ulasan tentang kek ni: Bagi akak kek ni SEDAP, LEMBUT, GEBU & LEMBAB. Masa mula2 nak keluarkan dr loyang..kena hati2 betul sbb tkut kek pecah dek lembut sgt..bila dah sejuk baru senang nak handle.
Kek ni pasti akak akan buat lagi dan lagi dan lagi....hehehe

Akak CnP resepi zhiela-85 dr MyR, tapi ada sket step akak ubah. Btw terimaksih byk2 kpd empunya resepi.

Kek Lapis Cheese Prune

Bahan-bahan ( Acuan 8x8inci )- akak guna 9x9 in

  • 10 biji kuning telur
  • 6 biji putih telur
  • 280 gm gula kastor- guna 200 g aje, ok bg akak
  • 250 gm topflour(wheat flour)-guna tepung superfine
  • 1 sudu makan ovelette
  • 100 gm air ais(air sejuk)
  • 250 gm krim keju
  • 4 sudu makan susu pekat
  • 400 gm mentega

Cara-cara:

  1. Pukul telur,gula dan ovelette hingga kembang.
  2. Masukkan tepung sedikit2 diiringi dgn air ais hingga habis.Ketepikan dahulu.
  3. Di dalam bekas lain,pukul mentega dan susu hingga kembang kemudian masukkan cheese pukul sebati tp jgn overbeat bila dah masuk cheese.
  4. Satukan kedua2 adunan tadi dan gaul sebati.
  5. Bakar berlapis2 hingga masak.
  6. Guna api bhgn atas sehingga lapisan kedua terakhir.
  7. Lapisan terakhir bakar guna api bwh 170C selama 20-30 min atau sehingga masak

5 comments:

Wan Ros said...

Salam kak,
untuk setiap lapisan tu berapa lama kene bakar ye??

NoorMasri said...
This comment has been removed by the author.
NoorMasri said...

wan, bergantung kpd oven gak....dlm 3-5 min gitu ah klu oven akak..camne nak tahu masa tu, masa lapisan pertama tengok masa bila dah start perang atasnya...lapisan seterusnya senang dah la nak agak

Wan Ros said...

Ok. Tq Akak. Nantibile dah cube, saya acknowledge akak. :)

AnneLhieyne said...

kak..klau kita nak letak lapisan coklat 2, brapa byk coklat kita kena letak??