Pecal Lemak Jantung Pisang & Mangga Muda


Salah satu menu berbuka 2 hari lepas, masakan special dari mak akak. Sedapnya, sbb lama tak makan. Jantung pisang dan mangga muda tu mak siap bawak dr Trg. Makan pecal ni bersama budu dan ikan panggang tawar....perghhhhhhh makan tak hengat.

Pecal Lemak Jantung Pisang & Mangga Muda

Bahan-bahan:

1/2 biji jantung pisang - dihiris kemudian dicelur hingga lembut dan toskan
1 biji mangga muda - diracik direndam dlm air garam sekejap
1/2 biji kelapa - ambil santan pekat menggunakan air masak
2 ekor ikan selayang - dipanggang tawar
sket lada hitam
bawang merah
halia
garam

Cara membuat:

Tumbuk isi ikan panggang bersama lada hitam, bwng merah dan halia. Campurkan dgn santan pekat. Letak garam secukup rasa. Gaul bersama jantung pisang dan mangga muda tadi. Sedia utk dimakan.

* Jika ingin pecal tahan tak mudah basi, santan tadi setelah dicampurkan dgn bahan tumbuk, panas kan sekejap atas dapur, sebaik mendidih tutup api. Sejukkan dahulu barulah dicampurkan ke dlm sayuran tadi.


3 comments:

anymz said...

sedapnya menu ni..boleh jadi pembuka selera..:)

Amie said...

Assalam Noor,
kecuir liur dibuatnya bila tengok menu ni... walaupun belum pernah makan tapi bila sebut budu & ikan selayang tu.... perghhh...

My Biz said...

aduhai...terliurlah pulak...mana pulak nak cari jantung kat sini huhuhuh