Bahan-bahan:
- 600 g ikan kembung/selar kuning atau apa2 ikan yg digemari (gambar diatas menggunakan ikan selar)
- air secukupnya
- 2 keping asam keping
- beberapa tangkai daun kesum
- 1 tangkai bunga kantan
- garam secukup rasa
- 6 tangkai cili merah } nak lagi pedas boleh tambah cili api
- 3 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1.5 cm lengkuas
- 2 cm kunyit hidup
- Ikan dibersihkan dan di toskan.
- Masukkan air, asam keping dan bahan tumbuk ke dalam periuk
- Kemudian masukkan ikan.
- Renihkan sehingga mendidih dan ikan masak. Masukkan daun kesom/bunga kantan
- Rasakan garam secukupnya, bolehlah diangkat
3 comments:
td mmula nak menyinggang ikan serani... tp disebabkan agak pedas pikir pulak utk budak2 nih..last2 goreng rempah ajer! hahaha... mintak sket kak... sedap irup kuah dier tuhhh
akak, saya nk tapau semangkuk...nk hirup kuah tu...slurpp!!..sedapnya..heheh
hana...singgang akak ni nama je pdas tapi tak pedas mana pun hehe
nieza...mangkuk mana? tak bawak mangkuk tak leh tapau
Post a Comment